Valum Hestesportsenter eies og drives av Gunn Eva Killingberg og Jørn Petter Ulstein. Vi har + – 25 hester, 1 esel, noen høner, 2 katter, 1 hund m.m.

Valum Hestesportsenter tilbyr ulike aktiviteter som treninger, ridekurs, har forvertordninger, rideleir, ponniklubb, terapiridning, handicapridning, turridning, stevner, oppstalling, løsdrift salg av ensilasje for hesteinteresserte i distriktet. Vi har et topp moderne senter med fine staller, romslige bokser, ridehall 22×40 m (utvendig mål 27,5 x 54 m) med Martin Collins bunn, utebane 20x60m. skrittemaskin, solarium, mulighet for barbering, fine turmuligheter og oppgrusede paddocker m.m. 😀

Valum Hestesportsenter er på 1000 mål, hvorav 250 mål grasproduksjon og beiter. I tillegg har vi et steinbrudd og askedeponi.

Jørn er gårdens altmuligmann. Det er nesten ikke en ting han ikke kan fikse. Han er opptatt av at ting skal være ordentlig og funksjonelle. Blir han spurt om noe fikser han det umiddelbart. Jørn er veldig glad i hestene, men rir ikke særlig selv. Etter hvert kanskje han vil prøve kjøring. Jørn er også en habil jeger. God skytter og en seriøs jeger på elg, rådyr, rev og fuglejakt. Ellers er den store lidenskapen å kjøre Harley Davidson. På sommeren er Gunn Eva og Jørn på flere motorsykkelturer i inn og utland.

Gunn Eva er oppvokst på Oppdal, og begynte med hest allerede 5 år gammel. Min første ponni (på for) var Sunny May f. 1968. Sunny hadde verdens største hjerte av gull, men var sta som et esel. På sprangstevner kom vi aldri lengre enn til 3. hinder… Men hun var en hest en fikk lære å ri på, og vi hadde 4 fine år sammen. Deretter begynte jeg med Money, ei Svensk Halvblodshoppe f. 1976, som var en maks kat. 1 ponni og som hadde gått både EM sprang og Nordisk feltritt og sprang. Her var det vinn eller forsvinn prinsippet. Money lærte meg utrolig mye og vi var tatt ut på landslaget i feltritt 3 år på rad.

Vi reiste ned til Enebakk hver sommer, bodde og trente for Marit Delebekk i dressur, samtidig som vi startet stevner ”i litt mer sentrale strøk”. Vi trente også feltritt for Knut Karlsen (flere ganger NM mester feltritt med hingsten Flyinge), Tore Aaslund (mangeårig landslagsrytter og NM mester) Petrus Kasteman (OL mester feltritt, Sverige), Johan Falberg (landslagstrener sprang og terreng) og Willemin Kloos (landslagstrener feltrittdressur). Deretter kjøpte jeg egen hest Rambo II som var en flott liten herremann.Vi startet ”LA” i alle grener med godt resultat. Rambo var en glede og ri dressur på og vi trente for Trine Lise Greni tidlig på 90 tallet, og deretter en periode for Cia (Cecilia Løvland) på kretstreninger i dressur. Rambo vant stort sett de dressurklassene vi startet, og det ble mange sløyfer.

Når pappa sluttet som sponsor, valgte jeg å gå ”nye” veier, for det kostet mye å være så aktiv. Da begynte jeg med avl, og dømte mer sprang og dressur. 16 år gammel tok jeg utdanning som sprangdommeraspirant. Dette har jeg fulgt opp aktivt i alle år og er nå ”International Candidate Judge”. Jeg sitter også som medlem i Sprangdommerkomiteen i Norges Rytterforbund, hvor vi bla utdanner og autoriserer dommere, behandler spørsmål om dommere og dommergjerningen, og vurderer reglementsendringer mm. Jeg er også kurslærer for å utdanne nye sprangdommere, samt holder Grønt Kort kurs. Da jeg var 18 år ble jeg autorisert Dressurdommeraspirant.

Fra ca 1995 hadde jeg en del år der jeg drev mest med avl. Kjøpte inn ei Gotlandsruss hoppe Bettsi NG3, f: 1984 fra Sverige. Hun hadde veldig bra papirer og resultater fra utstilling. Hun fikk 5 flotte føll i Norge, med bla 1 kåra hingst ”Ibiqus”. Etter sin død fikk hun i 2016 avelsutmerkelsen ELITE fra den Svenske Russavelsforeningen.

På midten av 90 tallet var jeg veldig mye i sør Sverige på sommeren. Fulgte med hingster, kåringer og Breeders. Jeg kjøpte ei hoppe e. Torboldt 514, ue. Spring Fever xx som jeg bedekte med Briar 899 da han var ute i sin første bedekningssesong som 3 åring! Riktig gøy var det han skulle bli ”verdens beste dressurhest”! Jeg var nede og så på Falstebo Horseshow og var innom hos Jan Brink på Tullstorp Dressage Stable hver sommer og så på treninger og stevner der Briar gikk fra han var 3 – 7 år. Året Brimar kom til verden bedekte jeg hoppa på nytt med Sack 907. Det var en utrolig gøy og lærerik periode. I samme perioden drev jeg også rideskole på Oppdal, i flere år, startet juniorgruppe i klubben som var veldig aktiv og vi reiste bla på ”studietur” til Gjøvik Miljøhestesenter.

Senhøsten 97 traff jeg Jørn, og etter et lite år valgte jeg å flytte fra ”bøgda over alle bøgde” Oppdal… Startet med skolegang, og læreskole før jeg begynte i legemiddelbransjen og jobbet med diabetesutstyr i 13 år.. Vi ønsket å finne et ”småbruk” og brukte flere år på leting før vi havnet på Valum. Her har vi bygd opp stein for stein og sitter nå med et topp moderne hestesportsenter. Ridekurs startet opp høsten 2003. Vi begynte forsiktig med få hester og ca 20 elever. Interessen tok seg kraftig opp og høsten/vinteren 2004 hadde vi ca 80 elever i rideskolen og til sammen ca 120 brukere av Hestesportsenteret pr. uke.

Jeg valgte å legge ned rideskolen etter en del år pga jobben min tok for mye tid, men nå er vi på full fart tilbake. Under årene har jeg fulgt opp flere ryttere i dressur og sprang og vært med de på stevner i distriktet. Vi har hatt rideleir hver sommer siden 2004 med stor sukse. Valum har også vært arena for flere dressur og sprangstevner opp gjennom årene, både for Skogn IL Ridegruppe som nå er Skeyna Kjøre og Rideklubb, og Innherred Hestesportsklubb som nå er Levanger og Innherred Hestesportsklubb. Senhøsten 2012 bestemte jeg meg for å begynne å jobbe hjemme på heltid med hest. Vi har startet opp igjen rideskolen og gir et godt tilbud til hesteinteresserte i området. Jeg er også trener for flere av de aktive rytterne i området. De har vært ute på stevner med svært gode resultat, og de har oppnådd å bli kretsmestre både i sprang og dressur (lag). Nettsiden vår vil følge utviklingen fremover